Ortodontik Tedavi

Ortodonti Nedir?

Ortodonti; dişler ve çene yüz kemiklerinde oluşabilecek düzensizliklerin önlenmesi, teşhisi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Dişlerin çene kemiği üzerinde düzün sıralanması iyi bir çiğneme ve konuşma fonksiyonu ve estetik bir gülümseme için gereklidir.

Ortodontik tedavinin hedefi doğru bir çiğneme, güzel bir konuşma ve estetik bir gülümsemeyi bir araya getirmektir. Bu hedef gerçekleştiği takdirde hastanın yaşam kalitesinin artacağını sayısız bilimsel çalışma kanıtlamıştır.

Ortodonti uzmanları olası anomalilerin (normalden sapma) önlenmesi, teşhis ve tedavi edilmesi üzerine eğitim almış diş hekimleridir. Ülkemizde ortodonti uzmanlık eğitimi süresi 4 yıldır.

Neden Ortodontik Tedavi Görmeliyiz?

Ortodontik tedavi ile her şeyden önce güzel bir gülümsemeye sahip oluruz. Bu sağlanırsa birey kendisini iş ortamında, okul ortamında, özel hayatında daha iyi hisseder ve kendisine olan güveni artar. Güzel bir gülümseme hiç kimse için gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hayal olmamalıdır.

Bunun yanında ortodontik tedavi görmenin genel sağlık durumumuz üzerine de pek çok faydası vardır. Çapraşık dişlerin temizlenmesi zordur. Kötü kapanış diş yüzeylerinde aşınmalara, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarda bozukluklara ve dişleri destekleyen kemik ve diş eti yapılarında aşırı çekilmelere sebep olabilir. Tüm bu durumlara zamanla çene eklemi hastalıkları ve ağrıları eşlik eder. Tedavi edilmediğinde diş bozuklukları daha ciddi hale dönüşerek erken diş kayıpları gibi geri dönüşü olmayan durumlar ortaya çıkabilir.

Ortodonti Uzmanına İlk Ne Zaman Gitmeliyiz?

Amerikan Ortodonti Derneği (American Association of Orthodontics) çocukların 7 yaşından itibaren ortodonti uzmanı kontrolden geçmesini önermektedir. Bu yaşlarda ortodonti uzmanı henüz çocuğun ağzında süt dişleri varken çene ve diş gelişimindeki problemleri erkenden teşhis edebilir. Anomalinin erken tespit edilmesi çok önemlidir çünkü bazı ortodontik problemlerin ancak erken çocukluk döneminde tedavisi mümkün olmaktadır.

Ortodontik Tedavi Her Yaşta Mümkün Olur mu?

Ortodontik tedavi için ideal yaş çocukluk dönemidir. Bunun nedeni bireyin büyüme gelişimi tamamlanmadan, eğer çene kemiklerini de ilgilendiren bir bozukluk varsa bunun teşhis ve tedavisini hemen yapmaktır. Bireyin kemik gelişimi durduktan sonra işler biraz daha zor hale gelmektedir. Ancak bu ortodontik tedavi sadece çocuklarda sonuç verir anlamına gelmez. Hekiminizin seçeceği doğru tedavi yöntemleri ile etkileyici bir gülümsemeye sahip olmak her yaşta mümkündür

Ortodontik Tedavide Ne Tür Malzemeler Kullanılır?

Gelişen teknolojiler sayesinde artık dışardan farkedilmeyen tamamen şeffaf safir braketler, şeffaf teller, dişlerin iç kısmına yapıştırılan braketler (lingual teknik), istenildiğinde çıkartılabilen şeffaf plaklar (invisalign) gibi seçenekler hastaya sunulmaktadır. Kişiye özel üretilen daha küçük boyutlu malzemeler hastanın yaşam konforunu düşürmeden günlük aktivitelerini kısıtlamadan ağrısız acısız bir tedavi süreci geçirmesine imkan sağlamaktadır. Ayrıca çok uzun süreli aktif kuvvet uygulayan malzemeler sayesinde ortodontik tedavilerin süresi de daha kısa olabilmektedir. Doğru bir hekim tercihiyle de birlikte artık pek çok tedavi 1 yıldan kısa bir sürede başarıyla tamamlanabilmektedir.

Şeffaf Plaklarla (İnvisalign) Tedavi Nedir?

Özellikle son yıllarda dişlerin üzerine hiçbir ekipman yapıştırılmadan, hastanın istediği zaman takıp çıkarta bileceği, şeffef plaklar (invisalign) ile diş bozukluklarını düzeltmek mümkün olmaktadır. Tamamen bilgisayar ortamında tasarlanan ve 3 boyutlu yazıcılar vasıtasıyla el değmeden üretilen kişiye özel bir seri şeffaf plak sayesinde artık ortodontik tedavi görünmez bir hal almıştır. Ortodonti uzmanınızın sizin için planlayacağı bu tedavilerde, tedavinin kaç sayıda plakla tamamlanacağı yani ne kadar süreceği, tedaviniz bittiğinde dişlerinizin ve gülümsemenizin nasıl olacağını daha tedaviye başlamadan görmeniz mümkün olmaktadır.

Ortodontik Tedavi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Ortodontik tedavi ağrılı bir uygulama değildir. Dişleri hareket ettirmek için kullanılan metal veya porselen ekipmanlar (braket) dişlerin üzerine özel yapıştırıcılar ile hekim tarafından tek tek yapıştırılır. Ne yapıştırma işleminde ne de tedavi sonunda braketler çıkartılırken anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Tedavi sürecinde ise hastalar zaman zaman hafif rahatsızlık hissinden bahsetseler de bu yaşam konforunu etkileyecek boyutta bir his kesinlikle değildir.

Tellerim Çıktıktan Sonra Bir Şey Kullanmama Gerek Var mı?

Aktif ortodontik tedavi bittikten sonra, braketler çıkartılır. Bu aslında tedavinizin tamamen bittiği anlamına gelmez, son aşamaya geçildiği anlamına gelir. Bu son aşama pekiştirme aşamasıdır. Bu aşamada amaç dişleri hareket ettirmek değil yeni konumlarında sabitleşmesini sağlamaktır. Pekiştirme apareyleri dişeti, kemik ve kasların yeni konumlarına adaptasyon gösterene kadar dişlerin yerlerinde tutulmasını sağlarlar. Pekiştirme işleminin hangi apareyle yapılacağına ve bu apareyinin ne süre takmanız gerektiğine doktorunuz karar verecektir. Hastaya göre bu süreçte farklılıklar görülebilir. Bazı hastalarda dişlerin kaymasını engellemek için daha uzun zamanlar pekiştirme yapılması gerekebilir. Bazı vakalarda ise daimi pekiştirme gerekebilir. Bu pekiştirme dönemi tedavinin önemli bir aşamasıdır ve ihmal edilmemelidir. Unutulmamalıdır ki pekiştirme apareyleri yalnızca ağızdayken ve verilen talimatlara uyulduğu zaman etki etmektedir.

Ortodontik Tedaviden Sonra Dişler Tekrar Bozulur mu?

Eğer hasta ortodontik tedavisi bittikten sonra, hekiminin tavsiyelerine uyarsa dişlerinin tekrar bozulması söz konusu değildir. Ortodontist, geri dönüşü engellemek için hastaya belirli süre`pekiştirme apareyleri` kullandıracaktır. Vakaya göre değişmekle birlikte dişlerin iç kısmına yapıştırılan ince bir tel de(lingual retainer) bozulmayı önlemek için hekimin tercih edeceği bir yöntemdir. Hekim tedaviden sonra hastasını belli aralıklarla kontrole çağırmalıdır. Bu döneme hastanın gösterdiği önem ve uyum tedavinin kalıcı olmasının garantisidir.
Fakat unutulmaması gereken bir gerçek vardır ki o da İnsan vücudunun tamamında olduğu gibi dişlerde de hayat boyunca süren bir hareket ve değişim olacağıdır. Bu deformasyon sürecinin önüne hiçbir şey geçememektedir ve tüm organlarımız gibi dişlerimiz de yaşla birlikte farklılaşmaktadır.

WhatsApp chat
Hemen Ara!
Yol Tarifi