Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği

Uzmanlara göre İnsanlar üzerinde oluşturduğunuz etki ilk 3 saniyede yarattığınız izlenime bağlıdır. Bu izlenim de güzel bir gülümsemenin ve sağlıklı görünen beyaz dişlerin katkısı şüphesiz oldukça fazladır.

Kişiye özel dijital gülüş tasarımı, diş beyazlatma, bonding uygulamaları, cam porselen ve porselen lamina, diş pırlantası uygulamaları estetik diş hekimliği kapsamında gerçekleştirilen uygulamalardandır.

Cam Porselen Nedir? Empress ve E-max

Metal kullanılmaksızın basınç altında sıkıştırılmış kristal yapılı seramik çekirdek üzerine cam seramik pişirilerek elde edilen porselenlerdir. Empress ve ya E-max porselenler genel kullanımda ‘Cam Porselen’ olarak adlandırılırlar. Tamamı porselenden oluştuğu ve altında destekleyici metale ihtiyaç duymadığı için full porselen diş olarak da adlandırılabilir. Işık geçirgenlikleri sayesinde gerçek dişten ayırdedilmeleri çok zordur. Şu an dünyada uzmanlar tarafından en estetik kabul edilen porselen çeşidi E-max ve Empress dir.

Empress ve E-max Cam Porselen Dişler Neden Ve Nasıl Daha Doğal Görünür?

Full porselen dişlerde metal alt yapı kullanılmaması doğal dişlerin şeffaflığını, ışığı geçirme ve yansıtma özelliklerini taklit eder. Kullanılan yapıştıcıların da empress ve E-max diş dokusuna uyumlu olması malzemelerde istenen ideal şeffaflığı ve rengi sağlamaya yardımcı olur. Doğal dişlerin istenen tüm özellikleri E-max diş kaplamasına aktarılabilir. Böylelikle doğal diş estetiği görünümü yakalanmış olur.

E-max Cam Porselen’ i Hangi Dişlere Yaptırabilirim?

Estetiğin özellikle önem kazandığı hastanın gülümsediğinde görünen ön bölge dişlerinde E-max porselen tercih etmek doğru bir yaklaşım olacaktır. Azı dişlerinde zirkon kullanılması daha mantıklı bir tercihtir.

E-max Cam Porseleni Hangi Dişlere Yapılmaz?

Çiğneme kuvvetinin ve yan kuvvetlerin arttığı ağzın arka bölümündeki dişlerde, ya da yan yana birden fazla diş eksikliğinin bulunduğu durumlarda cam porselen kaplama tercih etmek doğru olmaya bilir. Bu gibi durumlarda daha yüksek dirence sahip zirkonyum diş kaplamaları tercih edilir.

Hangi Durumlarda Empress ya da E-max Cam Porseleni İdealdir?

  • Antibiyotik ve flor kullanımına bağlı renklenmelerde
  • Yaşa bağlı renklenmelerde
  • Kanal tedavisinden sonra beyazlatma ile sonuç alınamayan dişlerde
  • Doğumsal doku ve şekil bozukluğu bulunan dişlerde
  • Pozisyon bozukluğuna sahip dişlerde
  • Aralıklı diş dizilimlerinde
  • Zamana bağlı kimyasal ve fiziksel olarak aşınmış dişlerde
  • Çoklu restorasyon gerektiren durumlarda
  • Gülüş tasarımı uygulamalarında Cam Porselen kaplama tercih edilebilir.

Empress Porselen Dişlerin Uygulama Aşamaları Nelerdir?

İlk olarak hastanın yüz ve ağız içi fotoğrafları çekilir ve arşivlenir. Dişlerin ölçüsü alındıktan sonra uygun gülüş tasarımı yapılır. Tedavi sonucunda elde edilecek olan görüntü “mock-up” denilen yöntem sayesinde elde edilir. Hastanın beklentileri de hesaba katılarak gerçekleştirilen bu yöntemle gülüş tasarımının son hali şekillenir.

Gülüş tasarımının onaylanmasından sonra dişler lokal anesteziyle 2 mm aşındırılır ve son ölçüler alınıp laboratuvara gönderilir. Yine aynı seansta “mock-up” yöntemiyle hastaya kendi diş rengine sahip geçici restorasyonlar hazırlanır ve yapıştırılır. Hassasiyet riski böylelikle giderildikten sonra hasta sosyal hayatına devam eder.

Laboratuvarda üretilen cam porselenlerinizin renk ve uyum kontrolleri yapılıp hastanın onayı alındıktan sonra kaplamalar kalıcı olarak yapıştırılır.

Porselen Restorasyonlarım Yapılırken Dişsiz mi Kalacağım?

Hekiminizin hazırlayacağı geçici dişler sayesinde tedavinin hiçbir aşamasında dişsiz kalmanız söz konusu değildir. Diş eksiklerinizin olduğu durumlarda bile size verilen bu geçici dişler sayesinde porselen restorasyonlarınızı beklerken elbette dişsiz kalmayacaksınız.

Porselen Dişlerim Yapıştırıldıktan Sonra Hemen Yiyip İçebilir Miyim?

Porselen kaplama uygulamalarından sonra rahatlıkla istediğiniz şeyleri yiyip içebilirsiniz.

Soğuk Sıcak Hassasiyeti Yaşar mıyım?

Cam porselen malzemesinin genleşme katsayısı normal dişin genleşme katsayısına yakındır. Empress malzemenin dişle uyumlu olması ve kullanılan yapıştırıcıların ağızda çözünmüyor olması açıkta diş dokusu bırakmayacağı için dişte herhangi bir sıcak-soğuk hassasiyeti gözlenmez.

Zamanla Dişten Ayrılır Mı, Aralık Oluşur Mu?

Metal destekli porselenlerde gözlemlenebilen bu durum empress kaplamalar için kullanılan kompozit bazlı çok güçlü yapıştırıcılar sayesinde pek konusu değildir. Yapıştırıcı zamanla eriyip kaybolmaz.

Porselen Lamina Dişler

Porselen Lamina Diş Nedir?

Lamina latince “yaprak” demektir. Dişler kesilmeden, sadece ön yüzeylerinin 0.3-0.7 mm tıraşlanmasıyla gerçekleştirilen bir tedavi yöntemi olduğu için dişlerde en az madde kaybının olduğu yöntemdir. Dişler inceltildikten sonra bu alanlara porselen diş laminaları yapıştırılır.

Porselen Diş Laminaları Hangi Durumlarda Uygulanır?

  • Beyazlaştırma yöntemleriyle sonuç alınamayan, rengini kaybetmiş dişlerde
  • Yapısal formu ve şekli bozulmuş dişlerde
  • Ayrık dişleri birleştirme tedavisinde
  • Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda
  • Rengi veya yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesi işleminde
  • Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde estetik açıdan sıklıkla tercih edilir.

Porselen Lamina Diş Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Porselen lamina diş tedavisi herkese uygulanabilir.

Peki Porselen Diş Laminalarının Tedavisinin Uygulanamayacağı Durumlar Yok Mudur?

Porselen diş lamina tedavisi çeşitli çene bozukluklarının olduğu, kötü alışkanlıklar sonucu ileri derecede diş eti çekilmesi gözlenen hastalarda uygulanamaz.

Porselen Lamina Diş Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Diş etlerinizde tedavi edilmesi gereken herhangi bir rahatsızlık yoksa ve estetik açıdan müdahale edilmesi gerekmiyorsa 1 hafta süren 2-3 seans sonrasında tedaviniz sonlanır.

Bu Estetik Diş Hekimliği Uygulamasının Tedavi Aşamaları Nasıldır?

İlk seansta dişleriniz inceltilmeden ölçü alınır ve ortaya çıkan model üstünde bir çalışma gerçekleştirilir. Sonraki seansta dişler aşındırıldıktan sonra hassas materyaller kullanılarak dişinizin ölçüsü alınır ve arkasından lamina kaplama dişlerinize uygulanır.

Porselen Lamina Dişler Düşer Mi?

Günümüzde kullanılan yapıştırma teknolojileri çok güçlü olduğu için böyle bir durum söz konusu değildir. Eğer kaplamalarınız uzman bir hekim tarafından hassasiyetle dişlerinize yerleştirilirse, kaplamalarınızı uzun yıllar kendi dişiniz gibi kullanabilirsiniz.

Porselen Lamina Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?

Diğer kaplamalardan daha üstün özelliklere sahip porselenden üretildikleri için iyi bir ağız bakımı yapıldığı takdirde laminalar yıllarca sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Lekelenme ve aşınmaya karşı çok dirençlidirler. Ağız bakımına dikkat etmek ömürlerini uzatmaya yardımcı olur. Bunun yanında çok sert gıdaları yerken dikkatli olmak ve tırnak yeme gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gerekir.

Porselen Lamina Dişlerin Avantajları Nelerdir?

  • Sadece 0.3-0.7 mm’lik aşındırmaya ihtiyaç duyarlar ve işlem süresi yaklaşık 7-10 gündür.
  • Sağlam, dayanıklı ve renkleri bozulmayan malzemeden üretilirler.
  • Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz renk ve şekle sahip lamina kaplama uygulamaları yapılabilir. Diş üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan da uygulanabilir. Diğer durumlarda ise aşındırılan miktar 0.3-0.7 mm kadardır böylece hiçbir dişin kesilmesine gerek kalmaz.
  • Estetik açıdan memnun olmadığınız dişlerinizin bir kopyası tasarlanarak üzerinde çalışma yapılır. Böylece dişlere herhangi bir müdahalede bulunulmadan önce yapılacak değişiklikler demo olarak hastaya gösterilebilir. Bu demoya “mock-up” adı verilir.
  • Porselen yüzeyleri pürüzsüz olduğu için çay, kahve ya da sigaradan kaynaklanan lekelenmeler ve diş taşı oluşumları elimine edilir.
  • Dış etkenlerden dolayı renk değiştirmez.
  • Aşınmaya karşı çok dirençlidir.
  • Materyal oldukça kırılgan olduğu halde, mineye yapıştırıldığında germe ve çekme kuvvetlerine karşı dayanıklılığı çok artar. Örneğin; dişe tamamen yapışmış durumda bulunan bir veneeri dişten bütünüyle uzaklaştırmak mümkün değildir. Uzaklaştırma ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırılarak gerçekleştirilir.

Porselen Lamina Dişlerin Dezavantajları Nelerdir?

Diğer kaplamalarla kıyaslandıklarında sağlık ve estetik açısından üstünlükleri vardır. Ancak tedavi ücreti de bu üstünlüğe bağlı olarak daha yüksektir.

Hassas bir teknik olduğu için detaylı bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyenin yeterlikleri ve teknik bilgileri tedavinin başarılı bir şekilde uygulanmasında önemli bir kıstastır.

Diş Pırlantası

Diş Pırlantası Nedir?

Diş pırlantası dişinizin yüzeyine yapıştırılan, gülüşünüze ışıltı katan pırlanta görünümlü bir taştır. Diş üzerine uygulanma amacı tamamen estetiktir.

Diş Pırlantası Nasıl Takılır?

Dilediğiniz dişin yüzeyine herhangi bir aşındırma yapılmadan ya da minimal aşındırma yapılarak, özel yapıştırıcılar kullanılarak hekim tarafından takılı kıymetli taşlardır. Uygulama esnasında hasta kesinlikle bir ağrı , acı hissetmez. Diş dokusuna zarar vermez. İşlem yaklaşık yarım saat süren bir uygulamadır.

Diş Pırlantası Düşer Mi?

Pırlanta diş hekimliğine özel yapıştırıcılar kullanılarak doğru bir şekilde yapıştırıldığında düşmesi pek mümkün değildir.

Diş Pırlantasından Sıkılırsam Çıkarılabilir Mi?

İstediğiniz zaman diş pırlantanızı çıkarttırabilirsiniz ve dişinizin yüzeyine uygulanan cila sayesinde dişiniz eski görünümüne kavuşur.

Diş Kristali Dişime Zarar Verir Mi?

Yalnızca yüzeye yapıştırıldığından diş pırlantası dişe herhangi bir zarar vermez.

Diş Kristalini Kendim Yapıştırabilir Miyim? Neden Diş Hekimine Gitmeliyim?

Piyasada bulunan içeriği farklı yapıştırıcılar kristalin düşmesine engel olamamaktadır ve dişinizde renklenmelere sebep olmaktadır. Ayrıca sizin yapıştırmanız sonucunda kenardan taşan yapıştırıcılar cilasız yüzey oluşturarak plak oluşumunu arttırmaktadır. Bu sebeplerden dolayı bu işlemin bir diş hekimi tarafından profesyönel malzemeler kullanılarak yapması önerilmektedir.

Dudağımı Rahatsız Eder Mi?

Yüzeyi pürüzsüz olduğu için dudakta herhangi bir rahatsızlığa sebep olmaz.

Zamanla Rengi Değişir Mi?

Hayır, kaliteli malzeme kullanılır ise renk değişimi söz konusu değildir.

Özel Bir Bakım Gerekir Mi?

Günlük ağız bakımı dışında özel bir bakıma ihtiyaç duyulmaz.

Zirkonyum Porselenleri

Zirkonyum Diş Nedir?

Zirkonyum, klasik köprü ve protez alt yapılarını oluşturan gri metalin yerine kullanılabilen beyaz bir alaşımdır. Klasik metal destekli porselene göre daha estetiktir.

Zirkonyum Dişler Nerelerde Kullanılır?

  • Beyazlatma metotlarıyla sonuç alınamayan ileri derece renkleşme tedavisinde
  • Kalıtsal yapı renkleşmelerinde
  • Boyut olarak orantısız ve çok küçük dişlerde
  • Aşırı madde kaybı olan kanal tedavili dişlerin koruma altına alınması amacıyla
  • Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerde
  • Ağzın arka tarafında yer alan dişlerde köprü ve kaplama olarak
  • Ön grup dişlerde ise implant üstü kaplama ve gülüş tasarımında zirkonyum kaplamalar kullanılabilir.

Estetik Açıdan Zirkonyum Dişlerin Avantajları Nelerdir?

Doğal diş yapısı ışığı tam olarak geçirir. Dişlere opak bir görüntü veren metal tabanlı klasik porselen kaplamaların aksine zirkonyum kaplamaların ışık geçirgenliği sayesinde dişlerin doğal ışıltısı tam olarak yakalanmış olur. Bu sayede cansız ve yapay görünen dişler yerine doğal diş görünümü elde edilmiş olur.

Zirkonyum Dişlerin Diş Etimle Uyumu Nasıldır?

Zirkonyum diş eti dokusuyla tamamen uyumlu bir malzemedir, diş eti çekilmelerine sebep olmaz. Genellikle metal destekli protezlerde karşılaşılan dişin boyun bölgesindeki diş etinde morumsu renklenmeye sebep olmaz. Herhangi bir sebeple diş eti çekilmesi durumuyla karşılaşılsa bile estetik açıdan kötü bir görüntü yaratmaz.

Metale Karşı Alerjisi Olanlarda Uygulanabilir Mi?

Zirkonyum kaplamalar metal içermediği için herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmazlar.

Ağzımda Tat Değişikliği Ve Kokuya Sebep Olur Mu?

İçeriğinde herhangi bir metal bileşimi olmadığından ağızda tat değişikliği ve kokuya sebebiyet vermezler.

Zirkonyum Dişler İlerde Renk Değişikliği Yapar Mı?

Dişlerde plak oluşumu, zirkonyum kaplamaların pürüzsüz ve kaygan yüzeyi sayesinde minimuma indirilmiştir. Bu sebeple dişlerde renklenmeye yol açan faktörlerden etkilenmezler.

Zirkonyum Kaplamaların Bakımını Nasıl Yapabilirim?

Her zaman uyguladığınız ağız bakım yöntemleriniz zirkonyum kaplamalarınızın bakımı için de uygulanabilir. Dişsiz bölgeler için diş ipi ya da superfloss kullanılır. Hekim kontrolleri 6 ayda bir yapılacağından oluşabilecek herhangi bir sorun bu kontrollerde öngörülüp ona göre önlem alınabilir.

Zirkonyum Kaplamaları Ne Kadar Süreyle Kullanabilirim?

Düzenli bakım ve doktor kontrolleri ile çok uzun yıllar zirkonyum kaplamalarınızı kullanabilirsiniz. Dişlerde zamanla oluşan aşınmalar ve sürmeler sebebiyle meydana gelen şekil değişimlerine zirkonyum kaplamaları adapte edilebilir ya da duruma göre yenilenmesi söz konusu olabilir.

Değiştirilmek İstendiğinde Çıkarılması Dişime Zarar Verir Mi?

Zirkonyum kaplamalar herhangi bir doku kaybına sebep olmadan kesilerek çıkarılır bu yüzden dişlerinizde hiçbir rahatsızlık hissetmezsiniz.

Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Uygulanır?

Tıpkı metal destekli kaplamalarda olduğu gibi diş belirli bir miktar küçültülür ve diş etinin tekrar sağlıklı konuma gelmesinden sonra ağız yapısına uygun hassas kaşıklarla ölçümler alınır. Dişe uygun renkte zirkonyum alt yapı üzerine porselen üst yapı laboratuvar ortamında hazırlanır ve klinik ortamda diş ile uyumlu hale getirilir. Daha sonra özel yapıştırıcılar kullanılarak kalıcı olarak dişe konumlandırılır. Doğal diş görüntüsü verdiği için gerçek dişlerinizden ayırt edilmesi neredeyse imkansızdır.

İşlem Sırasında Dişlerimde Ne Kadar Madde Kaybı Olur?

Dişteki madde kaybı metal destekli porselen kaplama tedavisindekiyle aynı miktardadır fakat porselen laminadan fazladır. Normal diş yüzeyinize 1-2 mm kadar tıraşlama işlemi uygulanır.

İşlemler Sırasında Ağrı Hisseder Miyim?

Kesim operasyonu lokal anestezi etkisinde gerçekleştirilir ve arkasından diş ile aynı renkte bir kaplama yapılarak soğuk ve sıcakta dişlerin sızlamasının önüne geçilir. Bazı hastalarda hafif miktarda sızlama görülebilir fakat genellikle süreç sıkıntısız tamamlanır.

Tedavi Süresince Estetik Açıdan Bir Sorun Yaşar Mıyım?

Ön dişlere uygulanan geçici kaplamalar kalıcı zirkonyum kaplamalarınıza şekil olarak çok benzerdir. Akrilik malzemeden üretilen bu kaplamalar kuvvete karşı çok dayanıklı olmamalarına karşın şekil ve renk açısından zirkonyum kaplamalara benzerlikleriyle estetik açıdan sizi yeterince memnun edecektir.

Bu Estetik Diş Hekimliği Uygulaması Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?

Diş etlerinde herhangi bir sorun saptanmayan hastalarda tedavi süresi 1 haftadır. Hastaların beğenisine ve beklentilerine göre hekim ve hasta arasında yapılabilecek ek kontroller ve prova aşamaları ile tedavi, kaplamanın son hali verilerek sonlandırılır.

Bu Estetik Diş Hekimliği Uygulamasının Herhangi Bir Yaşı Var Mıdır?

Zirkonyum kaplama tedavisi gerçek dişlere sahip her yaştan insana uygulanabilir. Fakat 18-20 yaş aralığında bulunan hastalara yapılan uygulamalarda yaşa bağlı olarak çene büyümesi sonucunda dişlerde çeşitli aralanmalar gözlenebilir. Bu yüzden zirkonyum kaplamaların sık sık yenilenmesi gerekebilir.

Porselen Ve Metalle Kıyaslandığında Ne Kadar Dayanıklıdır?

Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde zirkonyum alt yapılı kron ve köprülerin dayanıklılığı metal alt yapılı kron ve köprülerin dayanıklılık seviyesine eşitlenmiştir. Porselen kaplamalara göre kırılganlık daha azdır. Metal ile kıyaslandığında ise esneme miktarı azalırken kırılganlık miktarı artar. Bu durum porselenin metale kıyasla zirkonyuma daha kolay adapte olmasını sağlar. Böylece porselen kırıkları en aza indirgenir.

Kırılma Veya Zirkonyum Kaplamanın Düşmesi Sık Görülür Mü?

Ters açıda veya aşırı miktarda kuvvet uygulandığında bazı çatlamalar görülebilir fakat bu neredeyse sağlam dişin kırılma ihtimaliyle aynıdır. Çatlakların tamiri klinik ortamda büyük oranda gerçekleştirilebilmektedir. Eğer kaplamanın altında yer alan dişte zamanla çürük oluşup madde kaybı gözlendiyse kaplamalarda düşme görülebilir. Bu gibi durumlarda diş tedavi edildikten sonra kaplama yenilenir.

Zirkonyum Kaplamaların Dezavantajı Var Mıdır?

Uzun dişsiz aralıklar ağzın arka bölümlerinde kırılma ihtimalini arttıracağından dolayı tercih edilmez.

Zirkonyum Dişler Diş Eti Hastalığı Olanlarda Uygulanabilir Mi?

Mevcut diş eti hastalıklarının tedavisi yapıldıktan sonra zirkonyum kaplama uygulamaları yapılabilir.

Estetik Dolgular

Estetik Dolgu Uygulamaları Neden Gerekir?

Diş tedavisi uygulamalarının fonksiyonel olduğu kadar estetik açıdan göze hoş görünmesi, ağızda herhangi bir görüntü bozukluğuna sebebiyet vermemesi de istenir. Bu sebeplerle, yapılan dolgu uygulamalarında dolgunun doğal diş renk ve şekillerine uygun olması, sınırlarının belli olmaması ve hastanın doğal dişinden ayırt edilemeyecek tarzda olması önemli bir kriterdir.

Estetik Dolgu Nedir?

Estetik dolguların yapıtaşı kompozittir. Kolayca şekil alabilen bu kompozitler halojen ışık yardımıyla sertleştirilir ve dişe kimyasal olarak bağlanır.

Estetik Dolgular Dayanıklı Mıdır?

Gelişen teknoloji sayesinde, estetik dolgular metal dolgulardan daha sağlam, uzun ömürlü ve sağlıklı bir yapıya getirilmiştir.

Estetik Dolguların Ömrü Var Mıdır?

Günlük ağız bakımı iyi yapıldığı takdirde estetik dolgu uygulamalarında herhangi bir deformasyon oluşmaz, dolgularda sızdırma ve aralanma görülmez. 6 ay- 1 yıl aralığında yapılan düzenli kontrollerde, dolgularınızın bakımı en iyi şekilde yapılır, cilası yenilenir böylece dolguların çok daha uzun ömürlü olmaları sağlanır. Dolgunun ömrü, kişinin ağız bakımına verdiği özenle doğru orantılıdır.

Estetik Dolguları Zamanla Değiştirmek Gerekli Midir?

Dişte saptanan yeni bir çürük yoksa ve düzenli olarak kontrolleri yapılıyorsa estetik dolguları değiştirmeye gerek yoktur.

Estetik Dolguların Direnci Nedir, Dişleri Korur Mu?

Estetik dolgular doğal diş yapısında olduğundan ve dişlere kimyasal olarak bağlandığından dolayı dişte oluşabilecek kırılmalara karşı dayanıklıdır.

Siyah (amalgam) Dolgularımı Estetik Dolgularla Değiştirebilir Miyim?

Var olan amalgam dolgularınızı yalnızca tek seansta estetik dolgularla değiştirmeniz mümkündür.

Estetik Dolgu Mu Yoksa Porselen Kaplama Mı Yaptırmalıyım?

Diş hekimleri her zaman dişlerin doğal yapısının mümkün olduğunca korunmasından yanadır. Bu nedenle bir problem tespit edildiği takdirde öncelikli olarak dişlerin porselen kaplamayla kırıklara ya da çürümelere karşı ne kadar sağlamlaştırılabileceği araştırılır. Günümüzde kompozit teknolojisi son derece gelişmiş olduğu için, eskiden porselen kaplama uygulaması gerektiren problemler sadece dolguyla çözülebilir hale gelmiştir.

Inley ve Onley Diş Restorasyonları

Inley Ve Onley Nedir?

Inley ve onleyler dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Dolgu yapılmasına izin verecek kadar diş dokusunun olmadığı fakat kaplama yapılacak kadar da zarar görmemiş dişlerin tedavisinde inley ve onley uygulamalarından yararlanılır.

Inley Ve Onley Arasındaki Fark Nedir?

Inley ve onley’lerin kapsadıkları alan farklıdır. Inley’ler dişlerin çiğneme yüzeylerinde yer alan tepecikler (tüberkül) arasında bulunurlar ve dolguya benzerler. Onley’in kapsadığı alan ise birkaç tepeciği içine alacak şekildedir.

İçeriği Nedir?

Inley ve onley’lerin alt yapısı fiberle ya da seramikle güçlendirilmiş kompozittir. Temas ettiği dişin doğal, kompozit ya da seramik olmasına göre uygun materyal tercihi yapılır.

Neden Tercih Edilir?

Kanal tedavisi uygulanmış ya da ileri derecede çürümüş dişlerde çürüğün temizlenmesinden sonra geriye yetersiz bir diş dokusu kalır. Bu da yandaki dişlerle kontağı zorlaştırır ve zamanla bu dişler arasında yemek artıkları birikerek diş dokusunda ve diş etinde çeşitli problemlere neden olur. Inley ve onley’ler bu boşlukları kapatmak için tercih edilirler ve normal dolguya göre aşınmaya ve çiğneme basıncına daha dayanıklı malzemeden üretilirler.

Inley Onley’in Ömrü Ne Kadardır?

Yapıldığı materyale, çiğneme kuvvetlerine, ağız için hijyenin sağlanmasına ve düzenli doktor kontrolüne gidilme durumlarına göre inley ve onley’lerin ömrü şekillenir. Gereken özen gösterildiği takdirde yıllarca sağlıklı bir şekilde işlevlerini yerine getirirler.

Uygulama Nasıl Yapılır?

Inley ve onley tedavisi iki randevuda tamamlanır. Geride kalan sağlıklı diş yapısının incelenmesiyle diş hekiminiz inley ve onley kullanılabilecek durumları belirler.

İlk randevuda, çürük temizlendikten sonra hasarlı diş ve çevre dişlerin ölçüsü alınır. Diş, geçici bir dolgu maddesiyle kapatılır ve ölçüler laboratuvara gönderilir.

İkinci randevuda geçici dolgu çıkarılır. Hazırlanan diş prova edilir ve laboratuvarda temizlenip cilalanır. Inley ve onley’ler özel bir yapıştırıcı kullanılarak dişe monte edilir. Diş hekiminiz tarafından düzgünce yerleştirme yapıldıktan sonra diş cilalanır ve tedavi sonlanmış olur.

Tedavi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Yapışmanın tam olarak gerçekleşmesi yaklaşık 2 saat süreceğinden dolayı bu 2 saatlik süre zarfında birşeyler yemek sakıncalıdır. Fakat dilediğiniz içeceği içebilirsiniz.

Günlük Hayatta Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir ?

Inley ve onley’lerin bakımı için düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı ve aksatmadan yapılan doktor kontrolleri yeterlidir.

Porselen Inley Ve Onleyler’in Avantajları Nelerdir?

  • Estetik görünümleri iyidir
  • Uzun yıllar kullanılabilirler
  • Geride kalan sağlam diş dokusunu korurlar
  • Kenarlardan sızıntı yapma riski dolayısıyla yeni çürük oluşturma riski çok azdır
  • Diş-restorasyon uyumu çok iyidir

Riskleri Nedir?

Yapıştırma işlemi sırasında ağız içi nem kontrolü çok iyi yapılmalıdır çünkü inley ve onley’ler bu esnada tükürükle temas ederlerse düzgün yapıştırılamayabilirler. Porselen inley ve onley’lerde ise kırılma riski mevcuttur.

WhatsApp chat
Hemen Ara!
Yol Tarifi